Svenskarna älskar solen. I motsats till de som bor i södra Europa, skyndar de sig ur skuggan för att dra fördel av minsta lilla solstråle. Det är därför de ses byta trottoarsida vid promenaden, eller systematiskt söka efter den mest solbelysta platsen på terrassen – i motsats till fransmännen som aldrig skulle kunna drömma om att äta lunch i stekande sol. Fenomenet är därför förvånande, då de flesta svenska hus är utrustade med markiser. Jag har länge undrat: varför köper man en markis om man inte vill använda dem?

Förklaringen kom denna midsommar. Trots att den här högtiden äger i slutet av juni, är vädret för det mesta bedrövligt. Förstås var så fallet även i år. Trots ihållande regn måste alla svenskarna respektera regeln: Midsommar äger rum utomhus, oavsett vädret!

Det är just då att Medelsvensson visar en stor uppfinningsrikedom: vid första regndroppen, precis i samma sekund som en fransman skyndsamt skulle ha vevat upp sina markiser för att inte förstöra dem av fukt (vi fick långa instruktioner och varningar när vår franska markis monterades), nervevas alla svenska markiserna som skyddar alla vid bordet mot vädrets makter. Så kan traditionen respekteras, och festen fortsätta utomhus!