Fransman, gift med en svensk kvinna, och bosatt i Sverige sedan två år, har gett mig möjligheten att på plats kunna observera urinvånarnas seder och bruk.

I synnerhet har jag konstaterat att, till skillnad från fransmännen, svenskarna är extremt konflikträdda. Resultatet är att de ofta använder uttryck som tillåter att undvika en konflikt, så de inte behöver ljuga.

Exempelvis, i yrkessfären använder svenskarna aldrig ordet ”nej”, men hellre den populära trollformeln: ”vi ska fundera på saken”.

Det betyder:

  • Alternativ 1 (lägst sannolikt): ditt förslag är toppen, men eftersom vi är svenskar, får vi först diskutera det, och kanske, efter många oändliga möten, godkänns det.
  • Alternativ 2: (med högre sannolikhet): ditt förslag är kanske intressant, men eftersom vi är svenskar, vill vi inte såra dig, genom att påpeka att det finns noll chans att det godtas av chefen.
  • Alternativ 3: (med högst sannolikhet): ditt förslag är korkat men, eftersom vi är svenskar, hoppas vi att du upptäcker det själv – om du kan…

På samma sätt, om din svensklärare säger att du är duktig, dra inte slutsatsen att du gör stora framsteg. Översatt med franska kriterier: du hör inte till de allra sämsta!

Kära läsare: om du inte är överens med mig, skicka mig ett mejl med dina argument. Jag lovar att fundera på saken!